en

HÍREK, AKTUALITÁSOK

KRISTÁLYGÖMB

Ustream iroda a Párisi Nagy Áruház tetején
Nem csak szakmailag, de menőségében is komoly verseny dúl a leginkább hájpolt magyar tech-startupok között. Az amerikai nagy testvérek irodáinak legjobb hagyományait adaptáló térbe költözött most a Ustream is.

A helyszín impozáns, az Andrássy úti Párisi Nagy Áruház mindeddig kiadatlan felső szintjein rendeztek be. Az iroda terének meghatározó eleme tehát a nagyközönség elől elzárt, az épület 2009-es felújításkor készült, Tiba Építész Stúdió tervezte kubista üvegbuborék.
A cég budapesti irodájában most több mint százan dolgoznak, elsősorban tervezők és fejlesztők. Vagyis nem reprezentatív térre, hanem a kreatív munkavégzést inspiráló helyre volt szükségük. Nincsenek vezetői irodák, sem kötött munkaidő, van viszont cégnévvel márkázott sör a hűtőben. Ehhez a sajátos és vonzó cégkultúrához kellett illeszkednie az iroda berendezésének is.
A munkahelyek alapvetően az ablakok felé irányulnak, a falak mentén kisebb-nagyobb tárgyalók, illetve egy- és kétszemélyes, kényelmes „fókusz-szobák” sorakoznak. Minden sarkon, kis galériákon változatos pihenőhelyek, beszélgető sarkok babzsák fotelekkel, elvonulást biztosító, akusztikus ülőalkalmatosságokkal, vagy privát telefonbeszélgetést lehetővé tévő hangszigetelő búrákkal. Belső tároló és profi öltöző-zuhanyzó áll a biciklis (rolleres, görkoris) kollégák rendelkezésére, a két szintet pedig focihálós korláttal komponált lépcső köti össze.
A fehér-szürke-fekete, kristályok feszes egyben szertelen geometriájával kialakított terek szerkezeti egységei, a lámpák és a falakon végigfutó tangram minták is az üvegbuborék formai elemeit ismétlik. Hogy a tér se steril, se hideg ne legyen, arról a (számunkra) meglepően sok, asztalokkal és térelválasztókkal kombinált növénytartók és a fejlődést szolgáló részek olykor majdhogynem sokkoló pink, napsárga, és élénknarancs színblokkjai gondoskodnak.
A munkaterekben hosszú asztalok sorakoznak, amelyek mellett nyolc-tíz ugyanazon projekteken dolgozó ember kényelmesen elfér. A nagy terek falra szerelt, tornaöltözős szekrénykék és szólóasztalok multihangulatát jól ellensúlyozzák az egyes munkaállomásokhoz tartozó hagyományos olvasólámpák- főleg, ha elképzeljük, milyen lehet éjszakánként az általuk rajzolt kis fénykörben ülni, dolgozni.
A fő attrakció mégis a felső szint üvegbúra alatti közösségi tere. Mondhatjuk, hogy egy ilyen tetőterasz és pazar városi panoráma mellett nehéz lenne bármit is elrontani. DE a türkiz padló, a modern sörpados étkező, a belső prezentációkra tervezett tér, valamint céglogó (az itt „eldugott” egyetlen), meg persze a pingpong- és csocsóasztal – melyeken már meg sem lepődünk – mind-mind a helyükön vannak.
Az egész persze távol van még a Google vagy a Facebook extremitásától, de hogy egy itt dolgozót idézzünk, a magyar szemnek így is „új, de nem fáj”. // Octogon 2014/3 //